Honlama Nedir? Honlama Başlığı Nedir Ne İşe Yarar?
Honlama başlığı metal işleme endüstrisinde kullanılan özel ekipmanlardan biridir. Bu honlama başliklari yüzey düzeltmede ve parlatmada kullanılmaktadır. Honlama işlemleri; parçaların kalitesini arttırmak, istenen boyut toleransları ile iş parçalarının ideal ölçüsünün üretilmesinde büyük bir öneme sahiptir. Honlama işlemi genellikle yüksek hassasiyet gerektiren parçalar için tercih edilmektedir. Honlama başlığı için kullanılan honlama taşı veya kesici malzeme, işlenecek malzemenin türüne ve yüzey özelliklerine uygun olarak seçilmektedir. Bu malzemeler genellikle alaşımlı çelikten yapılmaktadır. Bu işlem genellikle bilgisayarlı sayısal kontrol makinelerinde gerçekleştirilmektedir. Makine, belirli bir program dahilinde honlama başlığını parçanın yüzeyinde hareket ettirir ve kesici malzemeyi parçanın yüzeyinde döndürür veya ileri geri hareket ettirmek için kullanılır. İşlenen yüzey pürüzsüz ve düzgün olur bu da parçanın işlevselliğini ve dayanıklılığını artırmada yardımcı olmaktadır.
Honlama Başlığı Özellikleri Nelerdir?
Honlama başlığı yüzeylerin pürüzsüzleştirmesini ve işlenmesini sağlamakla kalmaz istenilen boyut toleransına ulaşabilmesini de sağlamaktadır. Özellikle motor gibi hassas parçalarda performansı artırır ve parçaların ömrünü uzatmak gibi faydaları da vardır.
Honlama Başlığı Hangi Sektörlerde Kullanılmaktadır?
Honlama başlıkları otomotiv, uçak, gemi vb. gibi endüstriyel sanayi ortamlarında kullanılmaktadır. Ayrıca metal sanayi ve savunma sanayilerinde de silindir honlama kafası kullanımı bulunmaktadır. Manuel büyük silindir honlama kafası veya manuel küçük silindir honlama kafası yapılacak olan işlemlere göre tercih edilebilmektedir.
Honlama Başlığı Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bu ekipman genellikle dönen parçalar ve kesici malzemeler içermektedir, bu nedenle personellerin kişisel koruyucu ekipmanlarını (gözlük, eldiven, iş elbisesi vb.) kullanması önemlidir. Ayrıca bu makinenin besleme, dönüş, ilerleme hızını ayarlanabilmektedir. Böyle ekipmanlarda yanlış malzeme seçimi işleme kalitesini düşürmekle kalmaz personellere de zarar verebilir. Parçanın doğru bir şekilde yerleştirilmesi önemlidir eğer doğru yerleştirilmezse dengesiz ve hatalı kesimler sunabilir. Honlama işleminde makine sürekli kontrol edilmelidir yanlış giden bir şey olursa hemen müdahale edilerek sorun giderilmelidir. Eğer sorun giderilmeden makine tekrar çalışırsa hem parça hem de makine ve personeller zarar görebilir.